LANNAN MADONMUNATUTKIMUS ja BAKTEERIVILJELY

Lataa ja tulosta lähete tästä >

Ota tuoreesta lantakasasta  kolmesta eri kohdasta yhteensä 1/2 dl näytettä (kolme ”hyppysellistä”, ei  kokonaisia ”munkkeja” ). Näyte laitetaan puhtaaseen muovipussiin, joka suljetaan tiiviisti. Näyte lähetetään keltamustaraidallisessa lähetyslaatikossa (laatikko MAX 3 cm paksu, ei siis saa keskeltä pullistua!!!)  näytteenottopäivänä . Tämä kirjeenä tullut vastauslähetys sisältyy madonmunatutkimuksen hintaan . Lähetyslaatikon voi tilata osoitteesta info@ellab.fi . 

Voit lähettää lantanäytteen myös jossakin muussa Postin hyväksymässä laatikossa, joka on max 25 x 35,3 x 3 cm (saa Postin palvelupisteistä) eli kulkee kirjeenä !!! Varmista, että kelta-mustaraidoitus näkyy myös laatikon takapuolella.

Tulosta vastauslähetystunnus etusivulta oman laatikkosi päälle. Huomio ohjeet, vaatii väritulostimen!

Huom! Lantanäyte , josta halutaan bakteeriviljely, pitää olla laboratoriossa viimeistään seuraavana päivänä näytteenotosta.

Suosittelemme lähettämään näytteet keltamustaraidallisessa lähetyslaatikossa  mieluiten ma-ke.

Kyseessä on laboratorionäytteiden pikavastauslähetys ( postinumero 31006 ).Pikatarroista seurantaa varten postin EI KUULU veloittaa pikakirjeen maksua.Tästä ei joka postissa olla tietoisia. Tarvittaessa neuvokaa heitä katsomaan postin sivuilta laboratorionäytteiden pikavastaus tai ottamaan yhteyttä esimieheen.

Huomioittehan, että meille voi tuoda näytteitä myös silloin kun laboratorio on suljettu , jos seuraava päivä on työpäivä (eli su-to). Näytteet voi jättää ulko-ovella olevaan postilaatikkoon. Näytteiden mukana pitää olla selvästi näytteen lähettäjän tiedot. Muistakaa suojata näytteet jäätymiseltä (ja kesällä auringon paahteelta).

Suomen Eläinlääkäripraktikot (SEP) ry:n suositus aikuisten hevosten sisäloiskontrolliin:

  • Myöhään syksyllä  madota vaikka ilman ulostenäytteen tutkimista kaikilta suuret stongylukset + heisimadot.
  • Ota ulostenäyte aikuisilta 1-2 kertaa vuodessa; ennen laidunkauden alkua ja laidunkauden jälkeen, mikäli hevosta ei syksyisin lääkitä joka tapauksessa. Hoida hevoset yksilöllisesti .
  • Lääkityksen jälkeen ota kontrollinäyte (aikaisintaan kahden viikon kuluttua) ainakin kerran , jotta tiedät toimiiko lääkkeesi.
  • Jos hevosella oireita tai loishäädön tarve muuten mietityttää , neuvomme kääntymään eläinlääkärin puoleen.

Määritysmenetelmä:
Modifioitu Mc Master -menetelmä. Tuloksena ilmoitetaan cyathostominae-tyyppisten (pienten sukkulamatojen kaltaisten) madonmunien määrä grammassa lantaa (= EPG , viitearvo < 200 ). Mahdollisen suolinkaisen, heisimadon, strongyloides westerin ja kihomadon munien esiintyminen mainitaan vastauksessa.

Laajemmin Suomen Eläinlääkäripraktikot ( SEP) ry:n loishäätösuosituksista voit lukea Hevossairaalan Hyödyllistä tietoa -sivulta >.