LANNAN MADONMUNATUTKIMUS ja BAKTEERIVILJELY

Lataa ja tulosta lähete tästä >

Ota TUOREESTA lantakasasta  kolmesta eri kohdasta yhteensä n.1/2 dl näytettä (kolme ”hyppysellistä”, ei  kokonaisia ”munkkeja” ). Näyte laitetaan puhtaaseen, pieneen muovipussiin, joka suljetaan tiiviisti. Pussin päälle kirjoitetaan eläimen nimi.Jos lähetät keräysnäytteen, voit ottaa näytteen samaan pussiin kolmena peräkkäisenä päivänä ja säilyttää pussia viileässä lähetykseen asti. Näyte lähetetään keltamustaraidallisessa lähetyslaatikossa (laatikko MAX 3 cm paksu, ei siis saa keskeltä pullistua!!!, jotta kulkeutuu kirjeenä)  näytteenottopäivänä. Liitä mukaan lähete, joka täytetty huolellisesti. Tämä kirjeenä tullut vastauslähetys sisältyy madonmunatutkimuksen hintaan . Lähetyslaatikon lähetteineen voi tilata osoitteesta info@ellab.fi . 

Voit lähettää lantanäytteen myös jossakin muussa Postin hyväksymässä laatikossa, joka on max 25 x 30 x 3 cm (saa Postin palvelupisteistä) eli kulkee kirjeenä !!!

Tulosta vastauslähetystunnus etusivulta oman laatikkosi päälle. Varmista, että kelta-mustaraidoitus näkyy myös laatikon takana. Huomio ohjeet, vaatii väritulostimen!

Huom! Lantanäyte , josta halutaan bakteeriviljely, pitää olla laboratoriossa viimeistään seuraavana päivänä näytteenotosta.

Suosittelemme lähettämään näytteet keltamustaraidallisessa lähetyslaatikossa  mieluiten ma-ke. Vie lähetys postiin, ei postilaatikkoon!

Kyseessä on laboratorionäytteiden pikavastauslähetys ( postinumero 31006 ).Pikatarroista seurantaa varten postin EI KUULU veloittaa pikakirjeen maksua. Jos lähetyslaatikossa on postinumero 32006, sen voi muuttaa 31006 ja postista voi pyytää pikakirje Expres tarran ja liimata sen lähetyslaatikkoon ohjeiden mukaan. Lähettäjälle jää oma osa, joten postin sivuilta voi seurata lähetyksen kulkua.

Huomioittehan, että meille voi tuoda näytteitä myös silloin kun laboratorio on suljettu , jos seuraava päivä on työpäivä (eli su-to). Näytteet voi jättää ulko-ovella olevaan postilaatikkoon. Näytteiden mukana pitää olla selvästi näytteen lähettäjän tiedot. Muistakaa suojata näytteet jäätymiseltä (ja kesällä auringon paahteelta).

Suomen Eläinlääkäripraktikot (SEP) ry:n suositus AIKUISEN hevosen sisäloiskontrolliin:

  • Myöhään syksyllä  madota vaikka ilman ulostenäytteen tutkimista kaikilta suuret stongylukset + heisimadot.
  • Ota ulostenäyte aikuisilta 1-2 kertaa vuodessa; ennen laidunkauden alkua ja laidunkauden jälkeen, mikäli hevosta ei syksyisin lääkitä joka tapauksessa. Hoida hevoset yksilöllisesti .
  • Lääkityksen jälkeen ota kontrollinäyte (n. kahden viikon kuluttua) ainakin kerran , jotta tiedät toimiiko lääkkeesi.
  • Jos hevosella oireita tai loishäädön tarve muuten mietityttää , neuvomme kääntymään eläinlääkärin puoleen.

Määritysmenetelmä:
Modifioitu Mc Master -menetelmä. Tuloksena ilmoitetaan cyathostominae-tyyppisten (pienten sukkulamatojen kaltaisten) madonmunien määrä grammassa lantaa (= EPG , viitearvo < 200 ). Mahdollisen suolinkaisen, heisimadon, strongyloides westerin ja kihomadon munien esiintyminen mainitaan vastauksessa.

Laajemmin (esim. VARSOJEN loishäätö) Suomen Eläinlääkäripraktikot ( SEP) ry:n loishäätösuosituksista voit lukea Hevossairaalan Hyödyllistä tietoa -sivulta >.