LANNAN MADONMUNATUTKIMUS ja BAKTEERIVILJELY( E.Coli-ks. laboratorioanalyysit)

Lataa ja tulosta lähete tästä >

Suosittelemme lähettämään näytteet   mieluiten ma-ke. Vie lähetys postiin, ei postilaatikkoon! Postista saat vastauslähetyksiin kuuluvan pikakirje Exprés viivakoodin. Liimaa viivakoodi ja pieni pikakirje tarra lähetyksen etupuolelle ja yksi pieni pikakirje tarra takapuolelle ja ota itsellesi lähetyksen seurantakappale.

Kyseessä on laboratorionäytteiden pikavastauslähetys ( postinumero 31006). Pikatarroista seurantaa varten postin EI KUULU veloittaa sinulta pikakirjeen maksua.

Posti kuljettaa pikakirjeet 1-2 arkipäivässä, riippuen postinumerostasi. www.posti.fi/toimitusaikakysely kertoo kauanko toimitus kestää.

Huomioittehan, että meille voi tuoda näytteitä myös silloin kun laboratorio on suljettu. Näytteet voi jättää autotallissa olevalle pöydälle, mistä löytyy myös lähetteitä, Huom! ilmoita whatsApp 0505508422 tekstiviestinä kun olet jättänyt näytteet. Näytteiden mukana pitää olla selvästi näytteen lähettäjän tiedot.

Suomen Eläinlääkäripraktikot (SEP) ry:n suositus AIKUISEN hevosen sisäloiskontrolliin:

  • Kerran vuodessa madota suuret stongylukset + heisimadot ( kysy hevosen madotushistorian tuntevalta eläinlääkäriltä).
  • Ota ulostenäyte aikuisilta 2 kertaa vuodessa; ennen laidunkauden alkua ja laidunkauden jälkeen. Hoida hevoset yksilöllisesti .
  • Lääkityksen jälkeen ota kontrollinäyte (n. kahden viikon kuluttua) ainakin kerran , jotta tiedät toimiiko lääkkeesi.
  • Jos hevosella oireita tai loishäädön tarve muuten mietityttää ( esim. varsojen loishäätö) , neuvomme kääntymään hevosen madotushistorian tuntevan eläinlääkärin puoleen.

Määritysmenetelmä:
Modifioitu Mc Master -menetelmä. Tuloksena ilmoitetaan cyathostominae-tyyppisten (pienten sukkulamatojen kaltaisten) madonmunien määrä grammassa lantaa (= EPG , viitearvo < 200 ). Mahdollisen suolinkaisen, heisimadon, strongyloides westerin ja kihomadon munien esiintyminen mainitaan vastauksessa.