LANNAN MADONMUNATUTKIMUS ja BAKTEERIVILJELY( E.Coli-ks. laboratorioanalyysit)

Lataa ja tulosta lähete tästä >

Ota TUOREESTA lantakasasta  kolmesta eri kohdasta yhteensä n.1/2 dl näytettä (= n.10 g ,kolme ruokalusikallista, ei  kokonaisia ”munkkeja” ) / hevonen. Emme tarvitse enempää! Näyte laitetaan puhtaaseen, pieneen muovipussiin, joka suljetaan tiiviisti ja pussin saa litistää ( ilmat pois), niin vie vähemmän tilaa. Pussin päälle kirjoitetaan eläimen nimi. Säilytä näytteitä jääkaapissa tai muussa viileässä paikassa lähetykseen asti ( pidentää säilyvyysaikaa jos lähetys kestää useamman päivän). Jos lähetät keräysnäytteen ( lääkärin pyynnöstä yl. kissa, koira), voit ottaa näytteen samaan pussiin kolmena peräkkäisenä päivänä (1 ruokalusikallinen / päivä)ja säilyttää pussia viileässä lähetykseen asti. Kaikki samassa lähetyksessä lähtevät näytepussit kerätään yhteiseen pussiin, jossa imeytyspaperia ( esim. talouspaperia) mahdollisen vuotamisen vuoksi. Näytteet lähetetään mieluiten näytteenottopäivänä ( ma-ke). Liitä mukaan lähete, joka täytetty huolellisesti. Lähetyslaatikon lähetteineen voi tilata osoitteesta info@ellab.fi tai voit lähettää omassa laatikossa ja tulostaa lähetteen ja vastauslähetystunnuksen lähetteet sivulta. Varmista että kelta-mustaraidoitus näkyy laatikon molemmilla puolilla.

Suosittelemme lähettämään näytteet   mieluiten ma-ke. Vie lähetys postiin, ei postilaatikkoon! Postista saat vastauslähetyksiin kuuluvan pikakirje Exprés viivakoodin. Liimaa viivakoodi ja pieni pikakirje tarra lähetyksen etupuolelle ja yksi pieni pikakirje tarra takapuolelle ja ota itsellesi lähetyksen seurantakappale.

Kyseessä on laboratorionäytteiden pikavastauslähetys ( postinumero 31006). Pikatarroista seurantaa varten postin EI KUULU veloittaa sinulta pikakirjeen maksua.

Posti kuljettaa pikakirjeet 1-2 arkipäivässä, riippuen postinumerostasi. www.posti.fi/toimitusaikakysely kertoo kauanko toimitus kestää.

Huomioittehan, että meille voi tuoda näytteitä myös silloin kun laboratorio on suljettu. Näytteet voi jättää autotallissa olevalle pöydälle, mistä löytyy myös lähetteitä tai Ellabin postilaatikkoon.Huom! ilmoita whatsApp 0505508422 tekstiviestinä kun olet jättänyt näytteet. Näytteiden mukana pitää olla selvästi näytteen lähettäjän tiedot.

Suomen Eläinlääkäripraktikot (SEP) ry:n suositus AIKUISEN hevosen sisäloiskontrolliin:

  • Kerran vuodessa madota suuret stongylukset + heisimadot ( kysy hevosen madotushistorian tuntevalta eläinlääkäriltä).
  • Ota ulostenäyte aikuisilta 2 kertaa vuodessa; ennen laidunkauden alkua ja laidunkauden jälkeen. Hoida hevoset yksilöllisesti .
  • Lääkityksen jälkeen ota kontrollinäyte (n. kahden viikon kuluttua) ainakin kerran , jotta tiedät toimiiko lääkkeesi.
  • Jos hevosella oireita tai loishäädön tarve muuten mietityttää ( esim. varsojen loishäätö) , neuvomme kääntymään hevosen madotushistorian tuntevan eläinlääkärin puoleen.

Määritysmenetelmä:
Modifioitu Mc Master -menetelmä. Tuloksena ilmoitetaan cyathostominae-tyyppisten (pienten sukkulamatojen kaltaisten) madonmunien määrä grammassa lantaa (= EPG , viitearvo < 200 ). Mahdollisen suolinkaisen, heisimadon, strongyloides westerin ja kihomadon munien esiintyminen mainitaan vastauksessa.