YLEISOHJEITA:

NÄYTTEENOTTOVÄLINEET

Putket, neulat, neulaohjain, lähetteet ja lähetyslaatikot kuuluvat näytteen hintaan. Näytteenottovälineitä asiakas voi hakea tai tilata laboratoriosta, jolloin ne toimitetaan asiakkaalle veloituksetta.

NÄYTTEENOTTOON VALMISTAUTUMINEN

Luotettavien tulosten saaminen edellyttää mahdollisimman hyvin vakioituja näytteenotto-olosuhteita. Eläimestä tai näytteenotosta ja –käsittelystä (preanalyyttiset tekijät) riippuvat tekijät vaikuttavat laboratoriokokeiden tuloksiin.

Eläimestä johtuvat tekijät:

 • ikä
 • sukupuoli
 • rasitus
 • ravinto
 • rotu
 • vuorokaudenaika
 • hormonaaliset tekijät
 • asento

Näytteen käsittelystä johtuvat:

 • näytteenotto
 • esikäsittely
 • kuljetus
 • säilytys

NÄYTTEIDEN LÄHETTÄMINEN

Katso pakkaus- ja lähetysohjeet >

Asiakas voi lähettää näytteitä postitse keltamustaraidallisessa lähetyslaatikossa vastauslähetyksenä, jolloin laboratorio maksaa lähetyskulut. Näytteet pitää toimittaa postiin niin, että ne lähtevät näytteenottopäivänä eteenpäin ja ovat laboratoriossa seuraavan päivän aamuna tutkittavana. Näytteitä ei saa jättää postilaatikkoon.

Näytteet pakataan siten, etteivät näyteputket rikkoudu tai vuoda kuljetuksen aikana. Näytteet kääritään imeytyspaperiin ja laitetaan esim. minigrip-pussiin, jonka jälkeen näytteet laitetaan lähetyspakkaukseen, joka suljetaan kohtuullisella määrällä teippiä (näytelaatikoita käytetään uudelleen). Näytteitä on suojattava jäätymiseltä ja auringon paahteelta.

Katso tarkat laboratorionäytteiden lähetys- ja pakkausohjeet löytyvät Itellan sivuilta >

Näytteenottoputkiin merkitään eläimen nimi. Jokaisesta eläimestä kirjoitetaan oma laboratoriolähete, jonka jokainen kohta täytetään huolellisesti. Suosittelemme näytteiden lähettämistä ma-ke .

NÄYTTEIDEN MÄÄRITTÄMINEN

Näytteet määritetään näytteiden saapumispäivänä, mikäli ne ovat tulleet laboratorioon klo 14.00 mennessä. Näytteitä voi tuoda klo 16 asti ja sen jälkeenkin voi jättää postilaatikkoon ( suojaa jäätymiseltä / paahteelta ).Jättäessäsi näytteet , muista täyttää lähete huolellisesti.Näytteet määritetään seuraavana aamuna. Päivystysnäytteistä toivomme ilmoitusta puhelimella ( 040-5469880 ) ennen klo 14 . Pyrimme määrittämään ne vielä samana päivänä.

TULOSTEN ILMOITTAMINEN

Tulokset ilmoitetaan niiden valmistuttua asiakkaan toivomalla tavalla, yleensä sähköpostilla tai puhelimitse. Asiakas voi myös itse kysyä tuloksia laboratoriosta.

Näyteneulan ja -putken valinta, näytteiden käsittely

NÄYTENEULA

Kertakäyttöisiä vakuumineuloja koko 20 G (hevonen), 21 G ( koira, kissa ).

NEULAOHJAIN

Perusohjain, jossa neula kiinnitetään ja poistetaan kiertämällä

HEMATOLOGISET TUTKIMUKSET ( kokoverinäyte)

(Hb, Hkr, Eryt, Leuk, diffi, fibrinogeeni)

Näyte otetaan lilakorkkiseen EDTA-antikoagulanttia sisältävään vakuumiputkeen tarkasti putken etiketissä olevaan mustaan merkkiviivaan asti. Liian vähäinen tai liian suuri verimäärä aiheuttaa virheellisiä tuloksia. Vakuuminäytteenottoa käytettäessä putki täyttyy automaattisesti putkessa olevaan merkkiin. Putkessa oleva antikoagulantti estää veren hyytymisen, joten putkea on käänneltävä heti näytteenoton jälkeen varovasti ylösalaisin 8 kertaa jotta veri ja antikoagulantti sekoittuvat hyvin keskenään. Putkea ei saa ravistaa voimakkaasti, voimakas ravistaminen aiheuttaa solujen rikkoutumisen.

KEMIALLISET TUTKIMUKSET ( seerumi- tai plasmanäyte)

(Asat, Alat, Afos, Ck, Krea, Urea, Prot, Ca, P, Fe, K, Na, Cl, Gt, Mg, Alb, Trig, Amylodi A)

Näyte otetaan punakorkkiseen tai vihreäkorkiseen vakuumigeeliputkeen. Putkea on käänneltävä heti näytteenoton jälkeen varovasti ylösalaisin noin 8 kertaa. Tämän jälkeen punakorkkisen seerumiputken annetaan seistä huoneenlämmössä n. 30 minuuttia. Vihreäkorkkinen plasmaputki voidaan sentrifugoida heti kun putki on huoneenlämpöinen. Putki sentrifugoidaan 10 minuuttia 3400 kierrosta / min ( 2000 g / min ) seerumin tai plasman erottamiseksi. Sentrifugoinnin jälkeen putkessa oleva geeli asettuu seerumi- tai plasmakerroksen väliin. Seerumi erotetaan esim. pasteurpipetillä tai kaatamalla puhtaaseen putkeen. Putki voidaan lähettää myös sellaisenaan tutkittavaksi sentrifugoinnin jälkeen, koska geelikerros estää seerumin tai plasman sekoittumisen keskenään. Jos näyte lähetetään kokoverenä (= sentrifugoimatta), saattaa näyte hemolysoitua. Kaikkia tutkimuksia ei voida tehdä hemolysoituneesta näytteestä. Myöskään Pi ja Mg -määrityksiä ei tehdä kokoverenä lähetetystä näytteestä.

LAKTAATTI, GLUKOOSI ( plasmanäyte)

Näyte otetaan harmaakorkkiseen fluoridi-oksalaattiputkeen. Vakuuminäytteenottoa käytettäessä putki täyttyy automaattisesti putkessa olevaan merkkiviivaan. Putkea käännellään heti näytteenoton jälkeen 8 kertaa jotta veri ja putkessa oleva antikoagulantti sekoittuvat hyvin keskenään. Putkea säilytetään viileässä ennen sentrifugointia. Sentrifugointi tulee suorittaa mahdollisimman pian näytteenoton jälkeen. Näytettä sentrifugoidaan 2000g/min 15 minuuttia. Plasma erotetaan pasteurpipetillä puhtaaseen putkeen.

LANNAN MADONMUNATUTKIMUS ja BAKTEERIVILJELY

Ota tuoreesta lantakasasta n. kolmesta eri kohdasta yhteensä vajaa dl näytettä. Näyte laitetaan puhtaaseen muovipussiin, joka suljetaan tiiviisti. Näyte lähetetään keltamustaraidallisessa lähetyslaatikossa(laatikko max 3 cm paksu,ei siis saa keskeltä pullistua) mieluiten näytteenottopäivänä .Tämä laatikko  postituskuluineen(kirjeenä tullut ) sisältyy madonmunatutkimuksen hintaan . Lähetyslaatikon voi tilata osoitteesta info@ellab.fi . 

Voit lähettää lantanäytteen myös jossakin muussa postin hyväksymässä laatikossa tai lähetyspussissa (saa postin palvelupisteistä) ,max 3 cm paksu eli kirjeenä. Lähetykseen maininta ”eläinperäinen näyte vapautettu”.

Huom ! Lantanäyte , josta halutaan bakteeriviljely , pitää olla laboratoriossa viimeistään seuraavana päivänä näytteenotosta.Suosittelemme lähettämistä k-m raidallisessa lähetyslaatikossa tai jos mahdollista ,  näytteen tuomista laboratorioon.