YLEISOHJEITA:

NÄYTTEENOTTOVÄLINEET

Putket, neulat, neulaohjain, lähetteet ja lähetyslaatikot kuuluvat näytteen hintaan. Näytteenottovälineitä asiakas voi hakea tai tilata laboratoriosta, jolloin ne toimitetaan asiakkaalle veloituksetta.

NÄYTTEENOTTOON VALMISTAUTUMINEN

Luotettavien tulosten saaminen edellyttää mahdollisimman hyvin vakioituja näytteenotto-olosuhteita. Eläimestä tai näytteenotosta ja –käsittelystä (preanalyyttiset tekijät) riippuvat tekijät vaikuttavat laboratoriokokeiden tuloksiin.

Eläimestä johtuvat tekijät:

 • ikä
 • sukupuoli
 • rasitus
 • ravinto
 • rotu
 • vuorokaudenaika
 • hormonaaliset tekijät
 • asento

Näytteen käsittelystä johtuvat:

 • näytteenotto
 • esikäsittely
 • kuljetus
 • säilytys

NÄYTTEIDEN LÄHETTÄMINEN

Asiakas voi lähettää näytteitä postitse keltamustaraidallisessa lähetyslaatikossa laboratorionäytteiden pikavastauslähetyksenä (postinumero lähetyslaatikossa 31006), jolloin laboratorio maksaa lähetyskulut. Näytteet pitää toimittaa postiin niin, että ne lähtevät näytteenottopäivänä eteenpäin ja ovat laboratoriossa seuraavan päivän aamuna tutkittavana. Näytteitä EI saa jättää postilaatikkoon. Pikatarrasta  postin EI KUULU veloittaa pikakirjeen maksua.

Näytteet pakataan siten, etteivät näyteputket rikkoudu tai vuoda kuljetuksen aikana. Näytteet kääritään imeytyspaperiin ja laitetaan esim. minigrip-pussiin, jonka jälkeen näytteet laitetaan lähetyspakkaukseen, joka suljetaan PIENELLÄ määrällä teippiä (näytelaatikoita käytetään uudelleen). Näytteitä on suojattava jäätymiseltä ja auringon paahteelta.

Suosittelemme lähettämään näytteet mikäli mahdollista alkuviikosta ma – ke .

Näytelähetysten postitus tarkemmin Postin sivuilta. Valitse asiakastuki ja hakukenttään laboratorionäytteiden pikavastauslähetys.

Huomioittehan, että meille voi tuoda näytteitä myös silloin kun laboratorio on suljettu , jos seuraava päivä on työpäivä (eli su-to). Näytteet voi jättää ulko-ovella olevaan postilaatikkoon. Näytteiden mukana pitää olla selvästi näytteen lähettäjän tiedot. Muistakaa suojata näytteet jäätymiseltä (ja kesällä auringon paahteelta).

Näytteenottoputkiin merkitään eläimen nimi. Jokaisesta eläimestä kirjoitetaan oma laboratoriolähete, jonka jokainen kohta täytetään huolellisesti.

NÄYTTEIDEN MÄÄRITTÄMINEN

Näytteet määritetään näytteiden saapumispäivänä, mikäli ne ovat tulleet laboratorioon klo 14.00 mennessä. Näytteitä voi tuoda klo 16 asti ja sen jälkeenkin voi jättää postilaatikkoon (suojaa jäätymiseltä / paahteelta). Jättäessäsi näytteet, muista täyttää lähete huolellisesti. Näytteet määritetään seuraavana aamuna. Päivystysnäytteistä toivomme ilmoitusta puhelimella (040 546 9880) ennen klo 14. Pyrimme määrittämään ne vielä samana päivänä.

TULOSTEN ILMOITTAMINEN

Tulokset ilmoitetaan niiden valmistuttua asiakkaan toivomalla tavalla, yleensä sähköpostilla tai puhelimitse. Asiakas voi myös itse kysyä tuloksia laboratoriosta.

POSTISSA TULLEET NÄYTTEET

LASKUN LÄHETÄMME ENSISIJAISESTI VERKKOLASKUNA  (jos meillä tiedossa verkkolaskuosoite) TAI SÄHKÖPOSTIIN.MYÖS PAPERILASKU ON MAHDOLLINEN.

ASIAKKAAN TUODESSA NÄYTTEET

Käteis- tai pankkikorttimaksu

Näyteneulan ja -putken valinta, näytteiden käsittely

NÄYTENEULA

Kertakäyttöisiä vakuumineuloja koko 20 G (hevonen), 21 G ( koira, kissa ).

NEULAOHJAIN

Perusohjain, jossa neula kiinnitetään ja poistetaan kiertämällä

HEMATOLOGISET TUTKIMUKSET ( kokoverinäyte)

(Hb, Hkr, Eryt, Leuk, diffi, fibrinogeeni)

Näyte otetaan lilakorkkiseen EDTA-antikoagulanttia sisältävään vakuumiputkeen tarkasti putken etiketissä olevaan mustaan merkkiviivaan asti. Liian vähäinen tai liian suuri verimäärä aiheuttaa virheellisiä tuloksia. Vakuuminäytteenottoa käytettäessä putki täyttyy automaattisesti putkessa olevaan merkkiin. Putkessa oleva antikoagulantti estää veren hyytymisen, joten putkea on käänneltävä heti näytteenoton jälkeen varovasti ylösalaisin 8 kertaa jotta veri ja antikoagulantti sekoittuvat hyvin keskenään. Putkea ei saa ravistaa voimakkaasti, voimakas ravistaminen aiheuttaa solujen rikkoutumisen.

KEMIALLISET TUTKIMUKSET ( seerumi- tai plasmanäyte)

(Asat, Alat, Afos, Ck, Krea, Urea, Prot, Ca, P, Fe, K, Na, Cl, Gt, Mg, Alb, Trig, Amylodi A)

Näyte otetaan punakorkkiseen tai vihreäkorkiseen vakuumigeeliputkeen. Putkea on käänneltävä heti näytteenoton jälkeen varovasti ylösalaisin noin 8 kertaa. Tämän jälkeen punakorkkisen seerumiputken annetaan seistä huoneenlämmössä n. 30 minuuttia. Vihreäkorkkinen plasmaputki voidaan sentrifugoida heti kun putki on huoneenlämpöinen. Putki sentrifugoidaan 10 minuuttia 3400 kierrosta / min ( 2000 g / min ) seerumin tai plasman erottamiseksi. Sentrifugoinnin jälkeen putkessa oleva geeli asettuu seerumi- tai plasmakerroksen väliin. Seerumi erotetaan esim. pasteurpipetillä tai kaatamalla puhtaaseen putkeen. Putki voidaan lähettää myös sellaisenaan tutkittavaksi sentrifugoinnin jälkeen, koska geelikerros estää seerumin tai plasman sekoittumisen keskenään. Jos näyte lähetetään kokoverenä (= sentrifugoimatta), saattaa näyte hemolysoitua. Kaikkia tutkimuksia ei voida tehdä hemolysoituneesta näytteestä. Myöskään Pi ja Mg -määrityksiä ei tehdä kokoverenä lähetetystä näytteestä.

LAKTAATTI, GLUKOOSI ( plasmanäyte)

Näyte otetaan harmaakorkkiseen fluoridi-oksalaattiputkeen. Vakuuminäytteenottoa käytettäessä putki täyttyy automaattisesti putkessa olevaan merkkiviivaan. Putkea käännellään heti näytteenoton jälkeen 8 kertaa jotta veri ja putkessa oleva antikoagulantti sekoittuvat hyvin keskenään. Putkea säilytetään viileässä ennen sentrifugointia. Sentrifugointi tulee suorittaa mahdollisimman pian näytteenoton jälkeen. Näytettä sentrifugoidaan 2000g/min 15 minuuttia. Plasma erotetaan pasteurpipetillä puhtaaseen putkeen.

Katso täältä ohjeet lantanäytteen ottamiseen >