YLEISOHJEITA:
NÄYTTEENOTTOVÄLINEET
Putket, neulat, neulaohjain, lähetteet ja lähetyslaatikot kuuluvat näytteen hintaan. Näytteenottovälineitä asiakas voi hakea tai tilata laboratoriosta, jolloin ne toimitetaan asiakkaalle veloituksetta.
NÄYTTEENOTTOON VALMISTAUTUMINEN
Luotettavien tulosten saaminen edellyttää mahdollisimman hyvin vakioituja näytteenotto-olosuhteita. Eläimestä tai näytteenotosta ja –käsittelystä (preanalyyttiset tekijät) riippuvat tekijät vaikuttavat laboratoriokokeiden tuloksiin.
Eläimestä johtuvat tekijät:
- ikä
- sukupuoli
- rasitus
- ravinto
- rotu
- vuorokaudenaika
- hormonaaliset tekijät
- asento
Näytteen käsittelystä johtuvat:
- näytteenotto
- esikäsittely
- kuljetus
- säilytys
NÄYTTEIDEN LÄHETTÄMINEN
Asiakas voi lähettää näytteitä postitse keltamustaraidallisessa lähetyslaatikossa laboratorionäytteiden pikavastauslähetyksenä (postinumero lähetyslaatikossa 31006), jolloin laboratorio maksaa lähetyskulut. Näytteet pitää toimittaa postiin niin, että ne lähtevät näytteenottopäivänä eteenpäin ja ovat laboratoriossa seuraavana päivänä ( erityisesti fuugaamattomat verinäytteet). Valitettavasti posti on hidastanut näytelähetysten toimitusta joiltakin alueilta niin, että näytteet tulevat vasta toisena arkipäivänä postituksesta. Toimitusajan paikkakunnaltasi voit tarkistaa www.posti.fi/toimitusaikakysely. Näytteitä EI saa jättää postilaatikkoon. Pikatarrasta postin EI KUULU veloittaa pikakirjeen maksua.
Näytteet pakataan siten, etteivät näyteputket rikkoudu tai (lantanäytteet )vuoda kuljetuksen aikana. Jokaisen eläimen näyte pakataan omaan tiiviiseen pussiin, jossa eläimen nimi. Samassa lähetyksessä lähtevät näytteet kerätään yhteiseen pussiin, jossa on imeytyspaperia. Tämän jälkeen näytteet laitetaan lähetyspakkaukseen, joka suljetaan PIENELLÄ määrällä teippiä (näytelaatikoita käytetään uudelleen). Näytteitä on suojattava jäätymiseltä ja auringon paahteelta.
Suosittelemme lähettämään näytteet alkuviikosta ma – ke ja seeruminäytteet mielellään fuugattuna.
Huomioittehan, että meille voi tuoda näytteitä myös silloin kun laboratorio on suljettu , jos seuraava päivä on työpäivä (eli su-to). Näytteet voi jättää ulko-ovella olevaan postilaatikkoon. Näytteiden mukana pitää olla selvästi näytteen lähettäjän tiedot. Muistakaa suojata näytteet jäätymiseltä (ja kesällä auringon paahteelta).
Näytteenottoputkiin merkitään eläimen nimi. Jokaisesta eläimestä kirjoitetaan oma laboratoriolähete, jonka jokainen kohta täytetään huolellisesti.
NÄYTTEIDEN MÄÄRITTÄMINEN
Näytteet määritetään näytteiden saapumispäivänä, mikäli ne ovat tulleet laboratorioon klo 14.00 mennessä. Näytteitä voi tuoda klo 16 asti ja sen jälkeenkin voi jättää postilaatikkoon (suojaa jäätymiseltä / paahteelta). Jättäessäsi näytteet, muista täyttää lähete huolellisesti. Näytteet määritetään seuraavana aamuna. Päivystysnäytteistä pyydetään soittamaan puhelimella (040 546 9880) ennen klo 14. Pyrimme määrittämään ne vielä samana päivänä.
TULOSTEN ILMOITTAMINEN
Tulokset ilmoitetaan niiden valmistuttua asiakkaan toivomalla tavalla, yleensä sähköpostilla tai puhelimitse. Asiakas voi myös itse kysyä tuloksia laboratoriosta.
POSTISSA TULLEET NÄYTTEET
LASKUN LÄHETÄMME ENSISIJAISESTI VERKKOLASKUNA (jos meillä tiedossa verkkolaskuosoite) TAI SÄHKÖPOSTIIN.MYÖS PAPERILASKU ON MAHDOLLINEN.
ASIAKKAAN TUODESSA NÄYTTEET
Käteis- tai pankkikorttimaksu
Näyteneulan ja -putken valinta, näytteiden käsittely
NÄYTENEULA
Kertakäyttöisiä vakuumineuloja koko 20 G (hevonen), 21 G ( koira, kissa ).
NEULAOHJAIN
Perusohjain, jossa neula kiinnitetään ja poistetaan kiertämällä
HEMATOLOGISET TUTKIMUKSET ( kokoverinäyte)
(Hb, Hkr, Eryt, Leuk, diffi, fibrinogeeni)
Näyte otetaan lilakorkkiseen EDTA-antikoagulanttia sisältävään vakuumiputkeen tarkasti putken etiketissä olevaan mustaan merkkiviivaan asti. Liian vähäinen tai liian suuri verimäärä aiheuttaa virheellisiä tuloksia. Vakuuminäytteenottoa käytettäessä putki täyttyy automaattisesti putkessa olevaan merkkiin. Putkessa oleva antikoagulantti estää veren hyytymisen, joten putkea on käänneltävä heti näytteenoton jälkeen varovasti ylösalaisin 8 kertaa jotta veri ja antikoagulantti sekoittuvat hyvin keskenään. Putkea ei saa ravistaa voimakkaasti, voimakas ravistaminen aiheuttaa solujen rikkoutumisen.Postissa tulleeseen L-Diffi pyyntöön vastaukseen lisäämme :postitetuissa näytteissä tulos viitteelinen, mikäli lähettäjä ei ole ”vetänyt ” itse diffiä lasille.
KEMIALLISET TUTKIMUKSET ( seerumi- tai plasmanäyte)
(Asat, Alat, Ck, Krea, Urea, Prot, Ca, , Fe, K, Na, Cl, Gt, Mg, Alb, Trig, Amylodi A )
Näyte otetaan punakorkkiseen tai vihreäkorkiseen vakuumiputkeen. Putkea on käänneltävä heti näytteenoton jälkeen varovasti ylösalaisin noin 8 kertaa. Tämän jälkeen punakorkkisen seerumiputken annetaan seistä huoneenlämmössä n. 30 minuuttia. Vihreäkorkkinen plasmaputki voidaan sentrifugoida heti kun putki on huoneenlämpöinen. Putki sentrifugoidaan 10 minuuttia 3400 kierrosta / min ( 2000 g / min ) seerumin tai plasman erottamiseksi. Sentrifugoinnin jälkeen putkessa oleva mahdollinen geeli asettuu seerumi- tai plasmakerroksen väliin. Seerumi erotetaan esim. pasteurpipetillä ( varsinkin jos ei geeliputkea) tai kaatamalla puhtaaseen putkeen.Geeliputki voidaan lähettää myös sellaisenaan tutkittavaksi sentrifugoinnin jälkeen, koska geelikerros estää seerumin tai plasman sekoittumisen keskenään. Jos näyte lähetetään kokoverenä (= sentrifugoimatta), saattaa näyte hemolysoitua. Kaikkia tutkimuksia ei voida tehdä hemolysoituneesta näytteestä . Kaikkia määrityksiä ei tehdä kokoverenä lähetetystä näytteestä koska tulos muuttuu säilytyksen aikana esim. Mg, K. Joihinkin postissa tulleisiin näytteisiin vastaamme : postitetuissa näytteissä tulos viitteellinen, esim. kokoverenä lähetetty yli 24 tuntia vanha ck näyte.
Jos seeruminäytettä ei ole mahdollista fuugata, voi putkea seisottaa pöydällä muutaman tunnin. Näin solut laskevat ja keltaisen seerumin voi pipetillä siirtää erotteluputkeen. Tilatessasi näytteenottotarvikkeita, mainitse myös erotteluputki ja pipetti. Niitä ei automaattisesti lähetetä.
LAKTAATTI, GLUKOOSI ( plasmanäyte)
Näyte otetaan harmaakorkkiseen fluoridi-oksalaattiputkeen. Vakuuminäytteenottoa käytettäessä putki täyttyy automaattisesti putkessa olevaan merkkiviivaan. Putkea käännellään heti näytteenoton jälkeen 8 kertaa jotta veri ja putkessa oleva antikoagulantti sekoittuvat hyvin keskenään. Putkea säilytetään viileässä ennen sentrifugointia. Sentrifugointi tulee suorittaa mahdollisimman pian näytteenoton jälkeen. Näytettä sentrifugoidaan 2000g/min 15 minuuttia. Plasma erotetaan pasteurpipetillä puhtaaseen putkeen.